štvrtok, júna 05, 2008

Bosnia, Rafting


A teraz asi mnohi z vas zacnu krutit hlavou. Coze? Bosna? Rafty? Neverim! A predsa! Minuly vikend sme boli s vodackym klubom Campanula raftovat v Bosne.

Bosna, je velmi zaujimava krajina. Este stale je kde tu vidiet nasledky vojny. Rozstrielane domy, vyhorele, zrucane domy, z ktorych sa da tusit, ze tam kedysi stala dedina. Na druhej strane, popri hlavych cestach vyrastaju rady novych domov, pri ktorych, by nejeden architekt zaplakal. Ale najdu sa aj velmi vkusne vynimky. Asi najvecsie nebezpecenstvo tvoria este stale zaminovane oblasti. Su sice vyznacene cervenymi vystraznymi cedulkami, ale obecne sa neodporuca, opustat pevne cesty a len tak sa volne tulat krajinou. Pri nasich cestach sme tiez minali taketo oblasti. Ale krajina je to nadherna. Vysoke strme zrazy, pereje striedajuce sa s pokojnymi usekmi. Uzke cesty zahryznute do skal. Fascinujuci pohlad.

Celkovo sme splavili 3 rieky. Dve v Bosne ,Verbas a Una, a jednu v Chorvatsku, Dobra. Kazda bola ina a kazda bola a krasna. Dobra sa tohto roku jazdi posledny krat. Buduci rok na jej dolnom konci dostavaju priehradu a cele to krasne okolie sa zatopi vodou. Zaciatok bol krasny ale presne pred koncom uz bolo vidiet holorub pre potreby priehrady. Nuz, aspon sme si ju medzi poslednymi splavili. Je krasna, bude skoda ze to cele zmizne pod vodou. Na rieke Dobra je i perej s poetickym nazvom Big Mama. Ale matersku naruc necakajte. Prave naopak. Je to divoka 4rkova perej ktora vam nic nedaruje. Viac menej sme ju zvladli, aj ked to holky na pravoboku dost schytali o skalu. Ale slo to. Rieka Verbas ponukla pre zmenu perej Biely Buk (alebo tak nejak sa vola). Ta bola krasna, ale z brehu vyzerala ovela mierumilovnejsie ako ked sme uz boli v nej :). Ale zazitok to bol skvely. Una bola velmi prijemna a krasne sme si tam zablbli. Donutili Lojzov raft sa prevratit, skusili sme ist 20ti na jednom rafte, ci sutazili pri prejazde pereje postojacky. Kopec zabavy a velmi velka pohoda. Povodne sme mali ist horny usek rieky Uny, kde sa natacalo Na vlastne nebezpeci, ale Bosnianska hranicna policia nam prekazila plany. Skoda, ale aspon sme mali odpocinkovy den plny zabavy a pokusov s raftami :). Ale ako sa hovori, lepsie raz vidiet ako 100krat pocut. Kedze sme mali stastny turnus a siel s nami aj dvorny kameramam Campanuly tak existuje video a kratky zostrih ktory vam ukaze o co vlastne slo.

Pochvala patri aj organizatorom vodackemu klubu Campanula, ktori zvladli organizaciu tohto vyletu vynikajuco. Zisla sa skvela priatelska partia ludi, ktori si krasne uzili vodu. Tymto by som chcel podakovat Hanke a jej sestre, ze so mnou nastupili do jedneho raftu a taktiez velke vdaka patri Radimovy, ktory cely cas spolahlivo a bezpecne viedol nas raft v divokych vodach. Andy tiez nastupila do jedneho raftu so mnou :) Je to proste odvazna holka :).

Bol to uzasny zazitok, ktory si velmi rad znova zopakujem. Na tej vode je so spravnymi ludmi proste fakt super :)

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Obdivuju Tebe i Andy a přeji Vám moc krásných zážitků. Jana